Quantcast
Channel: simonacallas
Viewing all 62 articles
Browse latest View live

Tort majorat în formă de 18 / Number „18” Shaped Cake

$
0
0








Am făcut acest tort pentru un tânăr deosebit, un băiat cuminte şi frumos, care a împlinit vârsta majoratului. Modelul nu e creat de mine, este cel ales de sărbătorit şi pe care l-am găsit la Kylie, o fată foarte talentată din Australia, care face nişte torturi de excepţie.

Tortul este compus după reţeta de la Tortul cu banane, ciocolată şi Nutella. Am însiropat totuşi puţin blatul, de data aceasta, cu un sirop de caramel - deşi rămân la convingerea că nu era nevoie. Acoperirea cu fondant mi-a dat mari emoţii, pentru că în etapa de cercetare am aflat că multă lume se teme de torturile în formă de cifre. Au colţuri şi curburi interioare şi exterioare, multe dintre ele foarte strânse şi dificil de netezit. E drept, am avut norocul de data asta cu cifre mai facile, dar tot m-am temut, din cauză că nu am mai îmbrăcat în fondant decât torturi rotunde, nu aveam experienţă la colţuri sau unghiuri. Dar tortul a ieşit frumos. Şi, cu această ocazie, m-am convins că, în asemenea situaţie, tot ce ai nevoie sunt un fondat de bună calitate şi multă răbdare. Am lucrat cu multă plăcere şi entuziasm la acest tort. Am apucat să văd încântarea familiei sărbătoritului, atunci când l-au primit. Sper că şi invitaţilor le-au plăcut atât aspectul cât şi gustul. Pentru că, aşa cum am mai spus, acest tort – cu banane, ciocolată şi Nutella – e divin. 






Lemon-Blueberry Baby Bundt Cakes / Mini checuri cu lămâie şi afine

$
0
0







Lemon-Blueberry Baby Bundt Cakes / Minichecuri cu lămâie şi afine

Cred că tuturor ne plac aceste prăjiturele drăgălaşe, rotunde şi frumos colorate. Sunt uşor de preparat şi se consumă cu mult elan :) Marele avantaj este că ele pot fi pregătite în orice sezon, cu fructe proaspete sau uscate (stafide, merişoare, chiar nuci). Noi le iubim oricum şi oricând, dar cel mai mult ne plac cu afine.

Ingrediente:
• 300 g făină
• 3 g praf de copt
• 175 g zahăr granulat
• 100 g unt moale
• coaja şi sucul de la ½ lămâie
• 200 g smântână grasă (iaurt dens)
•  3 ouă
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 200 g afine proaspete
• 150 g zahăr pudră şi 2 linguri suc de lămâie pentru glazură

Preparare:
Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Afinele se spală cu griă şi se pun pe un prosop de hârtie, să se usuce.


Făina se cerne cu praful de copt şi un vârf de cuţit de sare. Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă ouăle pe rând, apoi coaja şi sucul de lămâie, vanilia. 


Apoi se încorporează amestecul uscat alternând cu smântâna.


La sfârşit se adaugă afinele, amestecând uşor cu o spatulă. 


Se pune compoziţia în forme şi se introduc la cuptor pentru circa 20 minute. 


Când sunt gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă câteva minute să se răcorească. 


Apoi se scot prăjiturelele din forme. 


Se prepară glazura din zahărul pudră şi sucul de lămâie, care se amestecă bine până se omogenizează.


După ce prăjiturelele s-au răcit de tot, se toarnă deasupra glazura, cu o linguriţă.   




Lemon Chiffon Poppyseed Cake / Tort cu lămâie şi seminţe de mac

$
0
0





Am văzut un tort superb la Lindsay – Love & Olive Oilşi m-au cucerit asocierile de culori şi de arome. Nu am folosit niciodată seminţele de mac într-o cremă şi mi s-a părut extrem de tentant. Lindsay a pus ulei de măsline în blat, eu am preferat să îl înlocuiesc cu ulei de nucă – a fost suficient de stresantă pentru mine tehnica de preparare (amestecarea gălbenuşurilor cu făina şi încorporarea albuşurilor tocmai la final) şi nu m-am încumetat să forţez limitele :) Tehnica pomenită este specifică unui tip de blat denumit „chiffon cake” – un blat de tort uşor, umed, fin şi atât de bun, încât poate fi servit ca atare, fără adaosuri gen creme/fructe/friscă. Acest blat de tort a fost inventat în 1927 de Henry Baker, un agent de asigurări care s-a reprofilat pe catering. Baker a păstrat secretul reţetei timp de 20 de ani, până când l-a vândut către General Mills, Inc, care l-au botezat „chiffon cake” şi l-au comercializat, alături de alte multe reţete, sub cunoscutul brand Betty Crocker.


Şi, chiar dacă am mai făcut unele modificări pe ici pe colea, rezultatul a fost unul interesant, blatul are o textură catifelată, e suculent (datorită uleiului încorporat) şi pufos. O altă modificare la varianta originală a fost crema de unt (cea verde) – Lindsay a folosit o combinaţie de cremă de unt clasică, combinată cu lemon curd şi cu frişcă, iar eu am ales să îmbrac tortul în cremă de unt cu bezea elveţiană combinată cu lemon curd. A ieşit un tort de excepţie, rafinat şi memorabil, care merită cu siguranţă să fie gustat. Deoarece conţine lămâie din belşug – şi în blat şi în cele două creme – e plăcut şi răcoros, chiar dacă nu e însiropat; iar crema de unt cu bezea elveţiană – dulce – se îmbină perfect cu lemon curd, care e acrişor. Seminţele de mac vă spun sincer că nu le-am simţit la gust, dar oferă un impact vizual remarcabil pe secţiunea tortului :)    



INGREDIENTE:
► Blat:
• 4 ouă
• 100 g zahăr granulat
• 75 ml ulei
• 3-4 linguri suc de lămâie
• 1 lingură coajă de lămâie
• 100 g făină
• ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu (sau praf de copt)
• un praf de sare

► Crema de lămâie (Lemon Curd):
• 2 ouă întregi
• 2 gălbenuşuri
• 100 ml suc de lămâie
• 120 g zahăr granulat
• 100 g unt (tăiat în cuburi mici)
• 3 g gelatină pudră
• 2 linguri seminţe de mac

► Crema de unt:
• 3 albuşuri de ou (circa 90 g)
• 150 g zahăr
• 150 g unt rece (la temperatura camerei)
• 2 linguri cu vârf lemon curd (la temperatura camerei)
• un vârf de scobitoare colorant verde gel (opţional)


PREPARARE:
► Blat: Se preîncălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Se pregătesc două forme de copt rotunde cu diametrul de circa 17 cm (se ung cu unt şi se tapetează la bază cu hârtie de copt). 

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Făina se cerne cu bicarbonatul. 

Albuşurile se bat cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se adaugă treptat zahărul şi se bat în continuare la viteză mare până se obţine o bezea tare.  


Într-un bol se amestecă gălbenuşurile, uleiul, sucul de lămâie şi coaja de lămâie.


Se adaugă peste amestecul uscat (făina + bicarbonatul).


Făina cernută cu bicarbonatul se amestecă cu crema de gălbenuşuri. Va rezulta o pastă destul de vâscoasă (dacă e prea vâscoasă, se mai adaugă 1-2 linguri suc de lămâie sau apă). 


În această pastă se adaugă ¼ din cantitatea de bezea şi se omogenizează uşor, cu o spatulă. 


Apoi se încorporează restul de bezea. 


Compoziţia obţinută se împarte în mod egal în cele două forme de copt care apoi se introduc în cuptor pentru circa 15 minute. 


Când sunt gata blaturile, se scot şi se lasă să se răcească în tăvi. Apoi se transferă pe un grătar.

► Crema de lămâie: Gelatina se pune la înmuiat în 2 linguri suc de lămâie. Gălbenuşurile şi ouăle întregi se bat cu un tel în formă de pară; se adaugă zahărul, sucul de lămâie şi coaja de lămâie şi se pune compoziţia pe foc mic într-un vas cu pereţi dubli (sau la bain-marie), amestecând încontinuu, până când se îngroaşă (5-7 minute). 


Se adaugă gelatina hidratată, se omogenizează, apoi se adaugă untul câte puţin şi se amestecă până se topeşte şi se omogenizează. Se acoperă crema cu o folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească. 


După ce s-a răcit, se iau 2 linguri cu vârf din cremă şi se pun deoparte (vor fi utilizate în crema de unt). Restul de cremă se amestecă cu 2 linguri seminţe de mac.  


► Crema de unt: Albuşurile de ou, împreună cu zahărul, se pun într-un vas de inox la baie de aburi şi se amestecă încontinuu cu un tel în formă de pară, până când se încălzesc albuşurile şi se dizolvă zahărul (cam 7 minute). 


Apoi se îndepărtează vasul de sursa de căldură şi compoziţia se mixează, cu viteză medie, până când se răceşte la temperatura camerei, iar albuşurile cu zahărul se transformă în bezea. 



Se încorporează untul, câte puţin, omogenizând bine de fiecare dată. Apoi se adaugă cele două linguri de lemon curd şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze. 


Dacă se foloseşte colorant, acesta se adaugă la sfârşit şi se încorporează mixând de câteva ori.

ASAMBLARE
Blaturile se taie în câte două felii pe orizontală, care se suprapun, având între ele câte un strat de lemon curd cu mac. 




Tortul se îmbracă în crema de unt, decorând după preferinţă. Se păstrează la rece până la servire.


NOTE:
• Dacă aveţi trei forme de copt identice, împărţiţi compoziţia pentru blat în trei părţi egale şi coaceţi trei blaturi, pe care nu va mai fi nevoie să le tăiaţi.
• Crema de unt cu bezea elveţiană e destul de „tricky”. Dacă se întâmplă să se taie (de obicei la adăugarea untului), puneţi în frigider pentru minim 30 minute atât crema tăiată cât şi untul rămas. După ce s-au răcit bine, le scoateţi din frigider şi reluaţi procesul, mixând la viteză mare. Crema îşi va reveni treptat (într-un timp variabil în funcţie de puterea mixerului).






Oreo Dream Extreme Cheesecake

$
0
0








Acest desert, inspirat după modelul văzut la The Cheesecake Factory, e un fel de tort-cheesecake-entremet care poate fi încadrat fără ezitare în categoria „porn food”– pentru că e decadent, luxuriant şi are un gust divin. Conţine 4 straturi cu texturi diferite: blat umed ciocolatos, cremă de ciocolată, cheesecake, mousse de ciocolată albă, e îmbrăcat în ciocolată şi e incredibil de savuros. Cel mai bun cheesecake pe care l-am mâncat vreodată. Nu am respectat reţeta de la The Cheesecake Factory, pentru simplul motiv că nu o cunosc – există variante "copy cat" care circulă pe internet, dar mă îndoiesc că vreuna dintre ele e cea originală, care e un secret bine păzit. Eu am încercat să reproduc desigul minunăţiei intitulate „Oreo Dream Extreme Cheesecake” şi am reconstituit straturile după ideile şi reţetele mele. Nu ştiu ce gust are originalul, dar ceea ce mi-a ieşit mie e demenţial :)



INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diametrul de 17 cm)

Blatul de ciocolată
• 50 g ciocolată neagră
• 50 g unt moale
• 100 g zahăr granulat
• 1 ou mare
• 1 vârf linguriţă cadamom măcinat
• 1 lingură suc de portocală
• 60 g smântână
• 90 g făină albă
• 30 g cacao neagră
• ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu
• 60 ml apă fierbinte

Ganache de ciocolată
•300 g ciocolată neagră
• 200 g smântână pentru frişcă
• 2 linguriţă zahăr

Oreo Cheesecake
• 250 g cremă de brânză Philadelphia
• 50 g zahăr pudră
• 50 g smântână
• 2 ouă
• 1 lingură făină
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 8 biscuiţi Oreo sandwich întregi

Oreo Mousse
• 4 g gelatină pudră
• 60 ml lapte
• 50 g ciocolată albă
• 1 gălbenuş de ou
• ½ linguriţă extract de vanilie
• 150 g smântână pentru frişcă
• 1 linguriţă zahăr pudră
• 4 biscuiţi Oreo sandwich sfărâmaţi

Decor:
• 100 g spărtură de ciocolată
• 100 g frişcă bătută
• biscuiţi Oreo (opţional)


PREPARARE

Blatul de ciocolată
Se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de circa 17 cm, care se unge cu unt şi se tapetează la bază cu un disc din hârtie de copt. Se preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Făina, cacao şi bicarbonatul se cern împreună. Ciocolata se topeşte la microunde. Apa se pune la fiert într-un ibric. Untul se mixează cu zahărul până se obţine o cremă. Se adaugă în ordine, omogenizând după fiecare: oul, sucul de portocală, cardamomul,  ciocolata topită; apoi amestecul uscat alternând cu smântâna. La sfârşit se adaugă apa fierbinte. Se omogenizează bine şi se toarnă compoziţia în forma de copt. 


Se introduce în cuptor pentru  20 minute. Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se extrage blatul din tavă şi se pune pe un grătar. 


După ce se răceşte complet, se decupează partea de sus (capacul) în aşa fel încât blatul să fie perfect orizontal.

Ganache de ciocolată
Smântâna pentru frişcă şi zahărul se amestecă şi se încălzesc până aproape de fierbere, apoi se toarnă peste ciocolata tocată (sau ruptă în bucăţi mai mici). 


Se lasă câteva minute să se înmoaie ciocolata, apoi se amestecă cu un tel în formă d epară până când se topeşte ciocolata şi se  omogenizează crema. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Oreo Cheesecake
Se pregăteşte o formă de copt cu diametrul de 17 cm, care se unge cu unt şi se tapetează la bază cu un disc din hârtie de copt. Se preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Brânza se mixează cu zahărul până devine cremoasă. Se adaugă oul, smântâna, făina, vanilia, se omogenizează. Se toarnă în forma de copt 1/3 din compoziţie. Se aşază biscuiţii, apoi se toarnă restul de compoziţie. 


Forma se introduce într-o tavă în care se toarnă apă fierbinte. Coacerea la bain-marie va face ca cheesecake-ul să fie cremos şi să se coacă repede şi frumos. În 20 de minute va fi gata. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească, apoi se pune la frigider pentru minim 2 ore, până se leagă suficient ca să poată fi extras din formă fără să sufere daune. 


Se trece cu lama unui cuţit pe margini şi se răstoarnă pe un platou. Hârtia de copt de la baza formei va face ca cheesecake-ul să se desprindă cu uşurinţă.



Oreo Mousse
Gelatina se hidratează în puţin lapte. Restul de lapte se încălzeşte, se amestecă cu gălbenuşul şi extractul de vanilie. Gelatina hidratată se încălzeşte 3-4 secunde la microunde, pentru a se lichefia, apoi se amestecă cu crema. Ciocolata albă se topeşte (la microunde sau la bain-marie) şi se adaugă peste cremă. Se omogenizează. Frişca se bate cu zahărul pudră, apoi se încorporează în cremă, cu ajutorul unei spatule de silicon. La sfârşit se adaugă biscuiţii Oreo.


ASAMBLARE
La baza unui inel reglabil se aşază blatul de ciocolată. Peste el se întinde 1/3 din crema ganache de ciocolată. Peste cremă se aşază cheesecake-ul cu Oreo, iar deasupra se toarnă mousse-ul de ciocolată cu Oreo. 


Se dă la rece pentru câteva ore (de preferat peste noapte) . A doua zi se desprinde inelul reglabil – se trece uşor cu lama unui cuţitaş de jur împrejur, doar în partea superioară, cu mousse-ul de Oreo, pentru că straturile de dedesubt nu se lipesc de inel. 


Crema ganache rămasă se încălzeşte puţin la microunde pentru a se înmuia, 3-4 linguri se folosesc pentru a îmbrăca pereţii tortului, apoi se presară spărtură de ciocolată. 


Cu restul de ganache se decorează partea de sus a tortului.  Se păstrează la rece până la servire. Se decorează, după preferinţă, cu frişcă şi/sau biscuiţi Oreo.
  


Pistachio Raspberry White Chocolate Entremet / Entremet cu fistic, zmeură şi ciocolată albă

$
0
0






Mi-am imaginat acest desert în trei culori pe care le iubesc mult: roz, verde şi între ele, delicat, alb – fiecare cu aromă proprie: blat-biscuit din fistic şi migdale, semisfere din mousse de ciocolată albă cu aromă de vanilie şi mousse de zmeură puternic parfumat; îmbrăcat în glazură de ciocolată şi decorat simplu, cu un perete din ciocolată roz şi fistic tocat. Pentru o zi caldă şi însorită, cum au fost cele din ultima vreme la noi, deşi e toamnă, acest desert cremos şi răcoros a venit ca un balsam.

Ingrediente Entremet cu fistic, zmeură şi ciocolată albă
(pentru un tort cu 21 cm diametru şi înălţime de 3,5 cm)

Dacquoise cu fistic
• 3 albuşuri de ou (cca 90 g)
• 50 g zahăr granulat
• 20 g fistic măcinat
• 30 g făină de migdale
• 20 g făină albă de grâu
• un strop colorant verde (opţional)

Mousse de ciocolată albă
• 60 g ciocolată albă
• 2 gălbenuşuri
• 100 ml lapte integral
• 1/2 linguriţă extract de vanilie
• 5 g gelatină pudră
• 150 g frişcă bătută şi îndulcită

Mousse de zmeură
• 350 g zmeură
• 3 linguri de zahăr
• 6 g gelatină pudră
• 200 g friscă bătută şi îndulcită

Glazura
• 10 g gelatină pudră
• 30 g zahăr granulat
• 30 ml sirop de glucoză
• 200 ml smântână pentru frişcă
• 120 g ciocolată albă mărunţită
• un strop colorant verde (opţional)

Decor:
• 50 g ciocolată roz (eu am avut tasty melts cu aromă de căpşuni)
• 50 g fistic tocat



Preparare Entremet cu fistic, zmeură şi ciocolată albă

Dacquoise de fistic: Dacquoise este un blat având la bază albuş de ou, zahăr şi migdale, la care se pot adăuga fistic, nucă sau cacao.
Se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de 21 cm care se tapetează cu hârtie de copt. Se încălzeşte cuptorul la 190 grade Celsius. Fisticul măcinat, făina de migdale şi făina de grâu se cern împreună. 




Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul treptat şi se bat în continuare cu viteză mare (ca să încorporeze aer), până când se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea tare. În acest moment se adaugă colorantul şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze. Amestecul uscat se adaugă peste bezea şi se încorporează cu o spatulă, de jos în sus, cu mişcări ample şi mai lente, ca să nu iasă aerul din bezea. 



Compoziţia se toarnă în forma de copt pregătită, se nivelează şi se introduce în cuptor pentru circa 10 minute. Când e gata, se lasă să se răcorească, apoi se scoate blatul din tavă şi se pune pe un grătar.




Mousse de ciocolată albă:  Gelatina se pune la înmuiat în 20 ml apă rece (pentru 10-15 minute). Ciocolata se topeşte la microunde. Gălbenuşurile se amestecă bine cu extractul de vanilie. Laptele se înfierbântă şi se toarnă încet, în fir subţire, peste gălbenuşuri, amestecând energic. Gelatina hidratată se pune câteva secunde la microunde, să se lichefieze, apoi se adaugă în crema de gălbenuşuri şi se omogenizează. Se încorporează şi ciocolata topită şi se lasă deoparte până când ajunge la temperatura camerei. La sfârşit se încorporează frişca bătută. 


Compoziţia se pune în formele de semisfere care apoi se introduc în congelator pentru minim 2 ore (până îngheaţă, ca să poată fi scoasă din forme).



Mousse de zmeură: Zmeura se procesează în blender, se amestecă cu zahărul şi se fierbe până când se leagă ca un gem (cam 1 oră). Gelatina se pune la înmuiat în 25 ml apă rece pentru circa 15 minute. După ce s-a hidratat, se lichefiază (3-4 secunde la microunde) şi se toarnă în gemul de zmeură; se omogenizează. Se lasă să se răcească şi, când a ajuns la temperatura camerei, se încorporează frişca bătută.  



Glazura – se prepară numai după ce se scoate tortul din formă!
Gelatina se pune la înmuiat în 50 ml apă rece. Smântâna pentru frişcă, zahărul, glucoza, comorantul se amestecă şi se pun pe foc mic, până se înfierbântă, apoi se toarnă peste ciocolată şi se amestecă până se topeşte ciocolata şi se obţine o compoziţie omogenă. Gelatina se lichefiază la microunde câteva secunde, se toarnă peste compoziţie şi se amestecă. Glazura se lasă la temperatura camerei până când începe să se lege uşor, apoi se toarnă peste tort.     



ASAMBLARE:

La baza unei forme cu pereţi detaşabili (sau a unui inel ajustabil) se pune blatul de fistic. Se toarnă un strat subţire de mousse de zmeură, apoi se aşază semisferele din mousse de ciocolată albă, una lângă alta, începând din centru. Se toarnă restul de mousse de zmeură şi se nivelează. Se introduce tortul în frigider pentru câteva ore (de preferat peste noapte). După ce gelatina şi-a făcut efectul şi tortul s-a legat, se scoate din formă, se pune pe un grătar şi se glazurează.

Pentru peretele din ciocolată roz am folosit fâşii din folie PVC pe care am întins ciocolata topită. Am ataşat foliile de tort, cu ciocolata spre interior şi am lăsat la frigider până s-a întărit ciocolata, apoi am desprins foliile. Înainte de servire, am presărat fistic tocat.




Chocolate Caramel Cake / Tort cu ciocolată şi caramel

$
0
0









Scroll down for English version

Pentru o aniversare specială, se cere un desert special. Şi când acea aniversare poartă numărul 20, trebuie să fie ceva memorabil :) Pe 10 septembrie 1995 spuneam „Da” în faţa ofiţerului Stării Civile. A fost un „Da” hotărât, cu simţul răspunderii şi în deplină cunoştinţă de cauză. Dovadă sunt cei douăzeci de ani frumoşi, senini şi bogaţi în momente dragi, care nici nu ştiu când au trecut :)

Tortul pe care l-am ales este într-adevăr unul deosebit. Simplu, elegant, classy. Blatul fin, umed şi aromat, aproape negru, face un contrast plăcut, din punct de vedere vizual, cu crema cafenie de caramel; iar din punct de vedere al aromelor, se completează fantastic. Glazura de caramel îmbracă totul cu maxim angajament (am umblat mult până am găsit o glazură să-mi placă). Decorul l-am vrut simplu şi sugestiv: inimi de ciocolată :) Vă recomand acest tort cu multă căldură, e pur şi simplu minunat.



Ingrediente Tort cu ciocolată şi caramel
(pentru un tort cu diametrul de circa 18 cm şi înălţime de 6,5 cm)

► Blatul de ciocolată
• 300 g zahăr granulat
• 60 g cacao neagră
• 5 g bicarbonat de sodiu
• 150 ml apă fierbinte
• 150 ml ulei
• 2 linguri rom
• 1 lingură cafea solubilă
• 150 g făină albă 000
• 3 gălbenuşuri
• 2 ouă întregi
• 50 ml iaurt

► Crema caramel
• 75 g zahăr brun
• 100 ml smântână pentru frişcă
• 3 albuşuri (cca 100 g)
• 150 g zahăr granulat
• 200 g unt cu 82% grăsime, tăiat în cuburi mici

► Glazura caramel
• 10 g gelatină pudră (granule) + 50 ml apă rece
• 150 g zahăr granulat (alb tos)
• 150 ml apă
• 100 g smântână pentru frişcă
• 15 g amidon + 50 ml apă rece


Preparare Tort cu ciocolată şi caramel

► Blatul de ciocolată
Reţeta am găsit-o la Ms. Humbleşi în mod categoric o voi ţine minte, să o folosesc şi în alte ocazii. 

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Se pregătesc două forme de copt cu diametrul de 18 cm (se tapetează cu hârtie de copt la bază şi se ung cu unt pereţii).

Zahărul, cacao, sarea şi bicarbonatul de sodiu se amesetcă. Se adaugă apa fierbinte şi se omogenizează. Se pune amestecul pe foc, până când începe să fiarbă; apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească circa un sfert de oră. Acest proces va alcaliniza pudra de cacao şi va face ca blatul să iasă foarte închis la culoare. Se adaugă cafeaua solubilă şi se omogenizează. Apoi se adaugă uleiul şi se amestecă. Se adaugă făina, se omogenizează. Urmează ouăle întregi şi gălbenuşurie. La final se încorporează iaurtul.    



Se împarte compoziţia în cele două forme, care se introduc în cuptor pentru circa 25 minute. 



Apoi se scot tăvile din cuptor şi se lasă să se răcească, înainte de a extrage blaturile şi a le pune pe un grătar. După ce se răcesc complet, fiecare blat se taie în două felii orizontale.



► Crema caramel
Din zahărul brun şi smântâna pentru frişcă se prepară un sos caramel, de preferat cu o zi înainte, ca să aibă timp să se răcească şi să se îngroaşe. Se pune zahărul într-un vas, pe foc mic, până când se topeşte şi se caramelizează, apoi se ia de pe foc şis e toarnă smântâna, cu griă, pentru că se vor degaja aburi foarte fierbinţi. Se omogenizează şi se lasă să se răcească, apoi se pune sosul în frigider.


Din restul ingredientelor se face o cremă de unt cu bezea elveţiană. Albuşurile de ou se amestecă cu zahărul pe baie de aburi, până când se încălzesc iar zahărul se dizolvă (circa 5-7 minute). Apoi se mixează la viteză medie-mare până când se răcesc la temperatura camerei şi se formează o bezea. În acest moment se încorporează untul, treptat, mixând încontinuu.


După ce s-a încorporat tot untul, se adaugă câte o lingură din sosul de caramel şi se omogenizează.

Notă: Untul şi sosul de caramel trebuie să fie la aceeaşi temperatură cu bezeaua în care se încorporează.


► Glazura caramel
Reţeta de glazură caramel am găsit-o la Albarock (vezi video) şi mi s-a părut cea mai bună din tot ce am văzut până acum. Gelatina se pune la înmuiat în 50 ml apă rece. Amidonul se dizolvă în 50 ml apă rece. Zahărul se caramelizează într-un vas, pe foc mic, apoi se adaugă cei 150 ml apă, câte puţin, cu grijă să nu ne opărim cu aburii fierbinti care se degajă. Apoi se adaugă amidonul dizolvat, se omogenizează şi se fierbe, amestecând încontinuu cu un tel în formă de pară, până când compoziţia se îngroaşă. Se ia de pe foc, se încorporează gelatina hidratată (care mai întâi se încălzeşte 3 secunde la microunde să se lichefieze) şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Când glazura e rece dar încă lichidă, e gata de folosit.


ASAMBLARE

Cele patru blaturi de tort se aşază unele peste altele, între ele se ung cu cremă caramel. 


Tortul asamblat se îmbracă în crema rămasă, se nivelează să fie pereţii drepţi. Se pune 15 minute la congelator, apoi se aşază pe un grătar care la rândul lui e aşezat deasupra unei tăvi sau a unui platou. 


Se toarnă glazura cu un polonic, având grijă să acopere bine pereţii talerali. Apoi se colectează glazura scursă în platou şi se toarnă din nou peste tort (urmăriţi videoclipul pentru a observa tehnica). Se decorează după preferinţă şi se păstrează la rece până la servire.





ENGLISH

This is one of the most delicate, delicious and classy cakes I ever made so far. And I found a perfect occasion for it – the day when me and my beloved husband celebrated our 20th wedding anniversary. Dark and chocolate flavored sponge cake, caramel frosting (based on swiss meringue buttercream and caramel sauce), all covered in caramel glaçage – simple but nice flavored, this cake is divine.
    
Ingredients for Chocolate Caramel Cake
(for a cake of 18 cm diameter and 6,5 cm height)

► Chocolate sponge cake
• 300 g granulated sugar
• 60 g dark cocoa
• 5 g baking soda
• 150 ml hot water
• 150 ml vegetable oil
• 2 tablespoons dark rum
• 1 tablespoon soluble coffee
• 150 g cake flour
• 3 egg yolks
• 2 whole eggs
• 50 ml yogurt

► Caramel frosting
• 75 g brown sugar
• 100 ml whipping cream
• 3 egg whites (100 g)
• 150 g granulated sugar
• 200 g butter (82% fat), cut in small pieces (about 2 cm)

► Caramel glaçage
• 10 g unflavored powdered gelatin
• 150 g granulated sugar
• 150 ml water
• 100 g whipping cream
• 15 g cornstarch


Directions for Chocolate Caramel Cake

► Chocolate sponge cake – the recipe I used for it I found on Ms. Humble– go to her site to see the directions for baking the sponge cake.

► Caramel frosting

From the brown sugar and whipping cream I made a caramel sauce (preferably a day before, so the sauce had time to set completely). Put the sugar into a pan on low heat and cook until melted and caramelized, then turn off the heat and add gradually the cream, while whisking vigorously to homogenize. Let cool at room temperature then put the sauce into the fridge until next day.

Put egg whites and granulated sugar into a heatproof bowl set over a pan with simmering water. Whisk gently but continuously, until the egg whites are warm to the touch and the sugar has dissolved (about 5-7 minutes). Transfer the bowl to the mixer and whip the mixture on medium-high speed until it gets stiff and completely cooled to room temperature. Add gradually the pieces of butter, mixing well after each addition. Scrape down sides of the bowl with a flexible spatula and continue beating until the frosting is nice and smooth. Now add the caramel sauce, one tablespoon at a time, and homogenize.

 Note: Butter and caramel sauce must be at the same temperature with the meringue in which we incorporate them.

► Caramel glaçage
I used the recipe from Albarock– watch their video to see the directions.


Assembling the Chocolate Caramel Cake

I divided the cake batter and baked two 18 cm sponge cakes and after completely cooled I cut each cake in two horizontal slices. I assembled the cake by putting the slices one on top of the other and spread caramel frosting in between. I iced the cake with the remaining frosting and put it into the freezer for about 15 minutes before glazing. I decorated with 9 chocolate hearts and I stored the cake into the fridge until served.





Coconut&Pandan Cheesecake / Cheesecake cu pandan şi cocos

$
0
0









Acest desert e de fapt un hibrid între coconut cheesecakeşi coconut pie, îmbogăţit cu aromă de pandan şi aşezat pe un blat gen daquoise din albuş de ou cu migdale. Are mai multe straturi care se completează excelent, aroma exotică a pandanului fiind de obicei asociată cu nuca de cocos. Poate fi la fel de bine o prăjitură de weekend sau un tort şi în orice caz e un desert delicios şi deosebit.

Pandanul este o plantă exotică ale cărei frunze sunt comestibile şi au proprietăţi culinare, dar şi curative. Frunza de pandan are o aromă specială, de vanilie şi migdale, motiv pentru care pandanul mai este denumit "vanilie asiatică". E foarte popular în Asia de Sud-Est şi mult utilizat în cofetărie, deoarece colorează într-un verde plăcut. În ţările occidentale se găseşte în băcăniile cu specific asiatic. În România încă nu l-a adus nimeni. Eu l-am cumpărat online, de la Andre Boutique.
  


Ingrediente Cheesecake cu pandan şi cocos
(20 cm diametru)

Biscuit dacquoise:
• 90 g albuş de ou (cca 3 albuşuri)
• 50 g zahăr granulat
• 60 g făină de migdale
• 40 g făină albă
Ganache de ciocolată albă
• 100 g ciocolată albă ruptă în bucăţi mici
• 50 g smântână pentru frişcă
Cheesecake de pandan şi cocos
• 250 g cremă de brânză (Philadelphia)
• 50 g zahăr pudră
• 50 g ciocolată albă topită
• 100 ml lapte de cocos
• 50 g fulgi de cocos
• 15 g amidon
• 2 ouă
• 1 linguriţă extract de pandan
Cremă de cocos
• 50 g zahăr
• 30 g amidon
• 200 ml lapte de cocos
• 2 gălbenuşuri
• 50 g fulgi de cocos
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 50 g unt
Decor:
• 100 g frişcă
• 20 g fulgi de cocos prăjiţi

  
Preparare Cheesecake cu pandan şi cocos

Biscuit dacquoise (blatul): Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de 20 cm, care se tapetează cu hârtie de copt. Făina de migdale şi făina de grâu se cern împreună. Abuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul treptat şi se bat în continuare la viteză mare până când se formează o bezea tare. 


Se încorporează amestecul uscat, amestecând uşor cu o spatulă de jos în sus (nu trebuie să iasă aerul încorporat în bezea). 


Se toarnă compoziţia în tavă şi se introduce la cuptor pentru 10-15 minute, până se rumeneşte uşor. Apoi se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă. 


După ce s-a răcit complet, se răstoarnă pe un grătar şi se înlătură hârtia de copt.

Ganache de ciocolată albă
Frişca se înfierbântă şi se toarnă peste ciocolata albă. Se lasă 2-3 minute, apoi se amestecă cu un tel mic în formă de pară până se topeşte ciocolata şi se obţine o cremă omogenă.

Cheesecake de pandan şi cocos: Se preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de 20 cm, care se tapetează cu hârtie de copt. Crema de bânză se mixează cu zahărul până devine cremoasă. Amidonul se dizolvă în puţin lapte de cocos, apoi se daugă în compoziţie. Urmează, pe rând, ouăle, ciocolata topită, restul de lapte de cocos, extractul de pandan, se omogenizează. La sfârşit se încorporează fulgii de cocos. Se toarnă în forma de copt şi se introduce în cuptor, într-o altă tavă (mai mare) în care se pune apă fierbinte. 


Coacerea durează cam 20 de minute. Se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se extrage cheesecake-ul din tavă.

Crema de cocos: Gălbenuşurile se mixează cu amidonul, zahărul şi extractul de vanilie. Laptele de cocos, împreună cu fulgii de cocos, se înfierbântă şi se toarnă în fir subţire peste amestecul crema de gălbenuşuri. Se pune totul la bain-marie amestecând continuu, până se îngroaşă ca o budincă. Se ia de pe foc, se strecoară (opţional, pentru cine doreşte să înlăture fulgii de cocos). Se încorporează untul, se omogenizează, se acoperă cu folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească.
  
Asamblare Cheesecake cu pandan şi cocos


La baza unui inel reglabil se aşază blatul de migdale. Se unge cu ganache de ciocolată albă. Deasupra se aşază cheesecake de pandan şi cocos, iar peste el se întinde crema de cocos. 


Se dă la rece pentru câteva ore.  Înainte de servire, se decorează cu frişcă şi fulgi de cocos prăjiţi.



Caramel Entremet Semispheres / Minitorturi cu ciocolată şi caramel

$
0
0










Scroll down for English Version

Acest desert este unul special – pentru că, deşi poate că nu pare, este făcut din resturi. Mi-au rămas nişte semisfere din mousse de ciocolată albă de la Tortul cu fistic şi zmeură; sosul de caramel îl aveam în frigider (de la un timp nu-mi lipseşte, pentru că e minunat şi m-am îndrăgostit de el); glazura de caramel era şi ea gata făcută, mi-a rămas de la Tortul de caramel; iar ca bază a folosit foi de pişcoturi cu cacao, cumpărate, pe care le aveam de ceva vreme în casă şi încă nu le găsisem utilitatea :) Pe lângă aceste componente, nu am mai folosit decât nişte ciocolată – care de asemenea nu-mi lipseşte din casă. A ieşit un dulce deosebit, delicios şi elegant.

INGREDIENTE
(pentru 8 prăjituri cu diametrul de 7 cm)

Mousse de ciocolată albă
• 20 g ciocolată albă
• 1 gălbenuş
• 50 ml lapte integral
• 1/2 linguriţă extract de vanilie
• 3 g gelatină pudră
• 75 g frişcă bătută şi îndulcită

Mousse de caramel
• 150 g sos de caramel - preparat ca aici
• 200 g frişcă bătută
• 6 g gelatină
• 30 ml apă rece

În plus:
• 300 g ciocolată amăruie (sau cu lapte, după preferinţă)
• două foi de pişcoturi cu cacao

PREPARARE:
Mousse de ciocolată albă se prepară ca aici. Se umplu cavităţile unei forme de silicon cu semisfere de diametru mai mic (3,5 cm) şi se introduce forma în congelator, până când compoziţia se întăreşte în aşa fel încât să poată fi scoasă din cavităţi fără să se deformeze. Se topesc 200 g ciocolată amăruie (sau cu lapte). Când ciocolata este topită dar nu caldă, se glazurează semisferele din mousse de ciocolată albă şi se pun pe un grătar până se întăreşte glazura.

Mousse de caramel: Se pune la înmuiat gelatina în apă rece timp de 15 minute. Sosul de caramel, dacă e făcut dinainte, se încălzeşte câteva secunde la microunde. Se pune şi gelatina hidratată la microunde 3-4 secunde, ca să se lichefieze, apoi se amestecă cu sosul de caramel. Se adaugă frişca bătută şi se amestecă cu o spatulă, până se omogenizează. 



În forma de silicon cu cavităţi mai mari (diametru 7 cm) se pune o linguriţă de mousse de caramel, se aşază o semisferă din mousse de ciocolată albă îmbrăcată în ciocolată neagră.


Se acoperă cu mousse de caramel până la marginea cavităţilor. 


Se dă forma la congelator până când semisferele se întăresc în aşa fel încât să poată fi scoase din cavităţi. Se pun pe un grătar, în vederea glazurării.

Glazura de caramel, dacă este preparată dinainte, se pune câteva secunde la microunde, ca să se lichefieze, apoi se toarnă cu un polonic deasupra fiecărei semisfere din mousse de caramel. 


Se lasă să se aşeze glazura, apoi se pregătesc în vederea asamblării.



ASAMBLARE:
Din foaia de pişcot se decupează discuri cu diametrul de 8 cm.

Din ciocolata topită care a rămas de la glazurarea semisferelor albe se ia câte ½ linguriţă şi se pune în mijlocul fiecărui disc din pişcot, se întinde cu dosul linguriţei şi peste ciocolată se aşază câte o semisferă din mousse de caramel.

Se topeşte şi restul de ciocolată amăruie şi se întinde pe folii de PVC decupate pe dimensiunea prăjiturilor, apoi se înfăşoară în jurul prăjiturilor. După ce se întăreşte ciocolata, se înlătură foliile de PVC. (Pentru a obţine marginea aceea frumos ondulată a peretelui de ciocolată, am folosit foarfeca ondulată.) 



Se păstrează la frigider până la servire.


NOTE:
• Glazura poate fi retopită şi reutilizată, chiar dacă are gelatină în compoziţie. Totuşi, recomand să se retopească o singură dată şi atenţie! – doar câteva secunde la microunde, cât să se lichefieze, fără să se încălzească; altminteri se pot pierde proprietăţile gelatinei.
• Orice preparat care conţine gelatină (gel jeleu, mousse) poate fi păstrat la congelator până la câteva zile, fără să îi fie afectate proprietăţile de textură şi gust.
• Sosul de caramel este un deliciu care poate fi păstrat în frigider, într-un borcan cu capac, până la o săptămână. Cu cât se învecheşte, se îngroaşă şi poate fi folosit chiar şi ca atare, ca o cremă.



ENGLISH


This dessert is special - because, although it may not seem, are made from leftovers. I had left some white chocolate mousse semispheres from the Pistachio RaspberryWhite Chocolate Entremet. I had some caramel sauce and caramel glaze left from the Chocolate Caramel Cake– and stored them into the refrigerator in air tight containers. I had some bought chocolate biscuit sheets whom I found the perfect use. All I needed in addition were some dark chocolate and some whipped cream – which I also have permanently into the kitchen. So here it is – a nice, elegant and very special dessert.

INGREDIENTS
(for 8 mini cakes of 7 cm diameter)

 White Chocolate Mousse
• 20 g white chocolate
• 1 egg yolk
• 50 ml whole milk
• 1/2 teaspoon of vanilla extract
• 3 g powdered unflavored gelatin
• 75 g whipped sweetened cream

 Caramel Mousse
• 150 g caramel sauce – prepared like here
• 200 g whipped sweetened cream
• 6 g unflavored gelatin
• 30 ml cold water

 In addition:
 200 g caramel glaze– prepared like here
• 300 g dark chocolate (or milk chocolate if you prefer)
• 1-2 thin sponge cake layers

DIRECTIONS:
White chocolate mousse: Dissolve the gelatin into the water for 10-15 minutes. Melt the white chocolate. Bring the milk to a boil. Mix the egg yolk with vanilla extract and pour slowly the milk, whisking vigorously. Add the melted chocolate and homogenize. Put the hydrated gelatin into the microwave for 2-3 seconds until it liquefies and mix it with the cream. Finally add the whipped cream and incorporate it carefully with a spatula. Fill the cavities of a silicon mold (with 3,5 cm diameter hemispheres) with the mousse and freeze for at least 1-2 hours, so that the mousse hemispheres can be easily extracted from the mold. Melt about 200 g dark chocolate. When the chocolate is melted but not warm, deep each white hemisphere in dark chocolate and place them on a wire rack until the chocolate glaze hardens.

Caramel Mousse: Hydrate the gelatin into cold water for 10-15 minutes. Put the caramel sauce into the microwave for a few seconds to soften. Put the hydrated gelatin into the microwave too, for 3-4 seconds, to liquefy. Mix gelatin with caramel sauce, then add the whipped cream and homogenize with a spatula.

Take a silicon mold with larger cavities (7 cm - diameter hemispheres). Put a teaspoon of caramel mousse into each cavity. Place a chocolate glazed white hemisphere and cover with caramel mousse up to the edge of the cavity. Level and freeze for at least 2 hours to harden. When the caramel mousse hemispheres are harden, take them off the silicone mold and place them over a wire rack.

I had premade caramel glaze stored into the fridge, in an air tight container. I put the glaze into the microwave for a few seconds to melt, then I poured over the hemispheres to cover.   

ASSEMBLING:
From the thin sponge cake layers, cut discs of 8 cm diameter. Remelt the chocolate used for glazing the white hemispheres and use it to stick the mini cakes onto the sponge cake. Use the rest of the dark chocolate and sheets of acetate to make walls for the cakes. Store them into the fridge until served.

   




Chocolate Mooncake

$
0
0





Scroll down for English


În acest weekend în China şi Vietnam este celebrat Festivalul Lunii, prilej cu care etnicii omonimi prepară şi se delectează cu nişte prăjiturele speciale denumite Mooncakes. Pentru că am forme speciale, am pregătit şi eu câteva astfel de prăjituri. Ale mele nu sunt tradiţionale decât ca design, pentru că nu am folosit umplutura specifică (pastă de fasole roşie, gălbenuş de ou sau pastă de pandan) şi nici aluatul specific, ce conţine „golden syrup”, făină de orez şi apă alcalină. Dar sunt atât de drăgălaşe şi de originale, încât nu ne-am bucurat mai puţin să le gustăm. Eu le-am preparat simplu, dintr-un miez de nuga cu alune şi le-am învelit în ciocolată. În acest fel, le-am preparat rapid, uşor şi nu a fost nevoie de coacere. Am mai făcut Mooncakes din ciocolată, le găsiţi aici.



Ingrediente (pentru 10 buc)
• 150 g nuga cu alune
• 200 g ciocolată plastică

Preparare
Nuga poate fi făcută în casă – găsiţi o reţetă aici. Eu am avut cumpărată şi era păcat să nu o folosesc.

Ciocolata plastică, de asemenea, poate fi cumpărată de-a gata sau homemade. Eu am preparat-o astfel: 200 g ciocolată neagră am rupt-o bucăţele şi am topit-o la microunde. Apoi am pus la microunde 100 g sirop de glucoză până s-a încălzit. Am turnat glucoza peste ciocolata topită şi am amestecat energic, până s-au omogenizat.  A rezultat un bulgăre ferm de ciocolată plastică, pe care l-am întins uşor, l-am înfăşurat în folie alimentară şi l-am lăsat pe masă (pe blatul de granit) o oră, după care a fost gata de folosit.

Din nuga am tăiat bucăţele de câte 15 g fiecare, pe care le-am modelat în palme să formez bile. Ciocolata plastică am întins-o cu sucitorul în strat de circa 3 mm grosime şi am decupat discuri cu diametrul de 6,5 cm. 


În mijlocul fiecărui disc am pus o bilă de nuga şi am adus marginile ciocolatei împreună, în aşa fel incât să îmbrace în totalitate bila de nuga. A rezultat o bilă mai mare, cu diametrul de circa 4 cm, pe care am introdus-o în forma specială şi am format Mooncakes.





For this year’s Moon festival, I made some simple but delicious no bake Mooncakes, made of ordinary ingredients: nougat candy and modelling chocolate.

Ingredients (for 10 pcs)
• 150 g white nougat de Montélimar
• 200 g modelling chocolate

Directions
You can use homemade Nougat (a recipe can be found here). I had some bought nougat and I used it.

Modelling chocolate also can be homemade (you’ll find a recipe here) or bought. I had homemade modelling chocolate and I used it.

From the nougat, I cut pieces of 15 g each and I  modeled them in my hands to form balls. I rolled the modelling chocolate into a 3 mm thick layer and I cut discs of 6,5 cm diameter. In the middle of every disc I put a nougat ball and brought together the edges of the chocolate disc in order to get a chocolate ball with a nougat core, which I put into the mold and formed Mooncakes. That’s all :)





Quince Jelly / Jeleu de gutui

$
0
0








Toată lumea cunoaşte acest fruct minunat – cântat de poeţi, pictat de artişti – care este gutuia. Bogată în vitamine (B, C, PP, provitamina A) şi elemente minerale (magneziu, fosfor, calciu, potasiu, fier, cupru, sulf), cu un conţinut de 71% apă, cu o aromă inconfundabilă şi un gust astringent, gutuia este folosită de multă vreme, atât ca aliment cât şi ca leac pentru diverse afecţiuni, în special digestive şi respiratorii. De la gutui se folosesc nu numai fructele, ci şi sâmburii, florile, frunzele   sub formă de mucilagii, tincturi, infuzii sau ceaiuri.
Bunicii mei creşteau gutui. Într-o perioadă în care au avut şi capre, au fost nevoiţi să îngrădească pomişorii cu fructe de aur, pentru a ţine năzdrăvanele departe. Le plăceau la nebunie frunzele şi mugurii de gutui.
Bunica ne cocea gutuile iarna, pe soba fierbinte, e una dintre primele mele amintiri ale copilăriei. Mama făcea gem, dulceaţă şi compot. Şi astăzi, garnitura mea preferată pentru clătite e dulceaţa de gutui. Şi am mâncat odată mâncare de gutui cu pui, preparată de o gospodină din Moldova. Ca extra-opţiune, atunci când avem multe gutui şi nu mai ştim cum să le preparăm, propun astăzi un preparat deosebit: jeleu (sau peltea) de gutui. De obicei se face din cojile şi cotoarele gutuilor, rămase de la prepararea compotului şi/sau a dulceţii. Pentru a se închega, e nevoie de obicei de un adaos de pectină, adus prin asocierea merelor în reţetă sau utilizarea de gelifianţi sintetici. Dacă însă se folosesc fructele întregi, nu este nevoie de gelifianţi. Eu nu am pus nici mere. Şi am obţinut un jeleu parfumat, rubiniu şi bine legat, care poate fi păstrat peste iarnă şi poate fi utilizat în multe feluri: întins pe pâine la micul dejun, în clătite, ca topping ori glazură pentru deserturi. Faptul că este limpede şi omogen îl face perfect pentru creme, mousse-uri sau fursecuri linzer.


Ingrediente:
• 1 kg gutui (cântărite întregi)
• 600 g zahăr (aproximativ)
• 50 ml suc de lămâie
• 1 l apă (aproximativ)

Preparare:
Gutuile se spală, se înlătură partea din centru (cotorul şi seminţele) şi eventualele părţi nesănătoase, apoi se taie în cuburi. Se stropesc cu sucul de lămâie, se amestecă, apoi se pun într-un vas şi se acoperă cu apă, în aşa fel încât apa să depăşească nivelul gutuilor cu circa 2 degete. 


Se pune vasul pe foc, la flacără medie până când începe să fiarbă, apoi se dă focul la mimin şi se continuă fierberea până când se înmoaie gutuile (circa o oră). 


Cu instrumentul pentru piure, se pasează gutuile cât se poate de bine.


O strecurătoare încăpătoare, aşezată deasupra unui vas, se tapetează cu tifon curat şi des (eu l-am pus în 4 straturi). Se varsă înăuntru gutuile pasate, cu tot cu apa în care au fiert. Se lasă să se scurgă bine (câteva ore). 


La sfârşit, se strâng marginile tifonului şi se scurge restul de suc. Se cântăreşte sucul obţinut. Pentru fiecare 250 ml suc se adaugă 150 g zahăr alb tos. Se pune amestecul (suc + zahăr) pe foc, amestecând continuu până de dizolvă zahărul. Se lasă să fiarbă, la foc mic, înlăturând mereu spuma formată, până când devine legat ca un gem. Se toarnă în borcane şi se închid imediat. În acest fel, se vor vida. Se învelesc borcanele într-un prosop şi se lasă aşa, până se răcesc complet.





Pear Caramel Entremet / Tort cu pere şi caramel

$
0
0




Astăzi vă prezint un tort de toamnă, în care am pus fructe de sezon: pere, nuci, gutui – iar, pe lângă ele, caramel (v-am spus că am făcut o obsesie pentru caramel? :) ) şi ciocolată, care sunt nemuritoare, veşnic la modă şi oricând binevenite :) Romul şi lichiorul pe care eu le-am folosit nu sunt obligatorii, dar dau un plus de savoare. Ele pot fi înlocuite cu alte arome, după preferinţă. Tortul are cinci straturi, e puţin mai migălos, dar blatul, krantz-ul, jeleul de gutui şi sosul de caramel care se foloseşte la mousse pot fi pregătite cu o zi-două înainte, iar în ziua preparării să ne rămână de făcut doar mousse-urile, asamblarea şi decorarea.   


Ingrediente Tort cu pere şi caramel
(pentru un tort cu 21 cm diametru şi 6,5 cm înălţime)

► Blat:
• 2 ouă
• 120 g zahăr granulat
• 100 g unt
• 150 g făină albă
• 3 g praf de copt
• 100 g smântână
• 40 g cacao
• 2 linguri rom brun (sau 1 linguriţă esenţă de rom)

► Mousse de pere
• 4 g gelatină + 30 ml lapte rece
• 100 g pere din compot, scurse şi tăiate cubuleţe (cam 4 jumătăţi)
• 2 linguri lichior de pere (sau rom) – opţional
• 2 gălbenuşuri
• 20 g zahăr granulat
• 200 g piuré de pere (180 g pere din compot cu 20 g de sirop, procesate la blender)
• 150 g frişcă (bătută şi îndulcită)

► Krantz de nuci:
• 50 g zahăr brun
• 50 g nuci

► Mousse de caramel
• 150 g sos de caramel
• 150 g frişcă (bătută şi îndulcită)
• 6 g gelatină
• 50 ml lapte rece

► Finisare şi decor
• 150 g jeleu de gutui (pentru glazură)
• 150 g ciocolată (pentru pereţi)



Preparare Tort cu pere şi caramel:

► Preparare blat: Se pregăteşte o formă (tavă) de copt rotundă cu diametrul de 21 cm, care se unge cu unt pe interior şi se tapetează la bază cu un disc din hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Făina se cerne împreună cu praful de copt, cacao şi un praf de sare. Untul se mixează cu zahărul până devine cremos. Se adaugă ouăle pe rând, mixând bine după fiecare, apoi romul. La sfârşit se încorporează amestecul uscat (făina+cacao+praf de copt), în 3 reprize, alternând cu smântâna (se începe cu amestecul uscat şi se termină tot cu amestecul uscat).  Se toarnă compoziţia în forma pregătită, se nivelează şi se introduce în cuptor, pentru circa 25 minute (se face testul scobitorii). Când e gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se scoate blatul din tavă şi se pune pe un grătar. după ce s-a răcit complet, se aşază la baza unui inel reglabil.

► Preparare mousse de pere: Gelatina se pune la hidratat în lapte rece. Cubuleţele de pere se stropesc cu lichior (sau rom) şi se amestecă. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul. Se adaugă piureul de pere şi se pune amestecul pe foc, la flacără mică, amestecând încontinuu, până când se înfierbântă, apoi se dă deoparte. Gelatina hidratată se lichefiază prin introducere 3 secunde la cuptorul cu microunde, apoi se toarnă în crema de pere şi se omogenizează. Se lasă să se răcească, apoi se încorporează frişca bătută, cu o spatulă, iar la sfârşit se încorporează cubuleţele de pere. Compoziţia se toarnă peste blat, se nivelează şi se pune la frigider.

► Preparare krantz: Se pregăteşte o tavă care se tapetează cu hârtie de copt. Zahărul se caramelizează într-o tigaie, se adaugă nucile, se amestecă, apoi se toarnă în tavă şi se întinde în strat mai subţire. Când se răceşte compoziţia, se toacă mărunt (eu am rupt-o în bucăţi pe care le-am pus în chopper). Krantzul se presară peste mousse de pere şi se pune iar la frigider, în timp ce se prepară stratul următor.

► Preparare mousse de caramel: Sosul de caramel se prepară din zahăr brun şi smântână foarte grasă (din aceea pentru frişcă) – am explicat aici cum se face (la secţiunea cremă caramel). După ce se răceşte de tot, se foloseşte la prepararea mousse-ului de caramel. Mousse de caramel se prepară ca aici.


Odată preparat, mousse-ul de caramel se toarnă peste stratul de krantz şi se dă iar la rece.

Finisare şi decorare:
Jeleul de gutui se încălzeşte câteva secunde la microunde, doar cât să se lichefieze, apoi se toarnă peste stratul din mousse de caramel. Se pune din nou tortul la rece, până când se încheagă jeleul. 

După ce toate straturile tortului s-au aşezat/întărit, se trece cu grijă lama unui cuţit subţire de jur împrejur, pentru a desprinde tortul de pereţii inelului, apoi se îndepărtează inelul reglabil. Tortul nud va arăta aşa:


În această fotografie nu apare stratul de jeleu, pentru că uitasem să îl pun :) Am băgat din nou tortul în formă ca să pot turna jeleul.

Pentru pereţii din ciocolată, eu am decupat folii de PVC. Am folosit un şablon pentru modelul cu "fleur de lis" (florile din ciocolată albă), am congelat 10 minute să se întărească florile apoi am întins cu o spatulă ciocolata amăruie, topită, şi imediat am lipit foliile de tort. Am pus tortul la rece şi după ce s-a întărit ciocolata am desprins foliile de PVC.
  








Apple Phyllo Pie / Plăcintă cu mere

$
0
0




E şi plăcintă, poate fi şi ştrudel. E făcută cu foi de plăcintă şi e rulată ca un ştrudel. Noi ne-am obişnuit să îi spunem plăcintă. Reţeta după care eu fac plăcintă cu mere de ani de zile, cu foi făcute în casă, e de fapt o fuziune munteano-dobrogeană, pentru că, aluatul îl prepar după reţeta din caietul mamei, dar foile le întind şi le rulez aşa cum am învăţat de când locuiesc în Dobrogea. Întinsul foilor cât mai subţiri e o treabă un pic migăloasă, recunosc că la început îmi trebuia multă pregătire psihică să întind nu mai puţin de 9 foi, şi bucătăria era mică, iar masa de lucru şi mai mică, dar e atât de bună plăcinta asta încât niciodată nu am preparat-o altfel, şi niciodată nu am pus în ea foi cumpărate. Azi nu îmi mai e atât de greu să întind aluatul, pentru că am mai mult spaţiu în bucătărie şi, desigur, am acumulat ceva antrenament : ) Umplutura o prepar tot după reţeta pe care o ştiu de la mama, îmi place aşa, cu merele călite şi cu adaos de unt, iese cremoasă şi suculentă, iar prelucrarea termică elimină apa care ar fi înmuiat foile în timpul coacerii, astfel că ele rămân crocante, aşa cum ne plac nouă, chiar şi după ce se răcesc – chiar şi a doua zi. Şi, deoarece călesc merele, nu mai e nevoie să adaug în umplutură griş sau pesmet, ca să absoarbă umiditatea.  


Oricum, plăcintă sau ştrudel, e un desert binecunoscut din vremuri imemoriale, pe care mamele, bunicile şi străbunicile noastre îl preparau des în sezonul rece, perfect pentru o şuetă la gura sobei, într-o seară ploioasă şi rece de toamnă.

Cu această plăcintă delicioasă particip la provocarea  Tradiţie şi gastronomie românească, iniţiată de Gina Bradea şi pe care în luna lui Brumărel o găzduieşte Elena Bite.


Ingrediente Plăcinta cu mere
Pentru aluat:
• 1 kg făină
• 2 ouă
• 200 ml apă
• 100 ml ulei
• un praf de sare
Pentru umplutură:
• 2 kg mere
• sucul de la o lămâie mică
• 300 g zahăr
• 100 g unt (60% grăsime) – tăiat în cuburi
• 1 lingură rasă scorţişoară
În plus:
• 50 ml ulei
• 100 g zahăr pudră

Preparare Plăcinta cu mere
• Preparare umplutură: Se prepară mai întâi umplutura, ca să aibă timp să se răcească până la momentul utilizării în plăcintă. Merele, spălate, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Eu nu le decojesc, dar cine doreşte, poate să înlăture coaja înainte de a le da pe răzătoare. 


Merele rase se pun într-o crăticioară, se adaugă sucul de lămâie şi zahărul şi se călesc la foc mic, amestecând din când în când, până se evaporă sucul lăsat (cam 25 minute, în funcţie de cât de zemoase sunt merele). Când sunt gata, se ia vasul de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte, apoi se adaugă scorţişoara, se omogenizează şi se lasă la răcit.


Preparare foi de plăcintă: Ouăle, sarea, apa, uleiul se bat cu un tel sau cu mixerul (eu le-am pus în cuva robotului şi am mixat cu accesorriul pentru bătut ouă). Se adaugă făina treptat, amestecând bine, în momentul în care se îngroaşă aluatul, se frământă cu mâna (sau se înlocuieşte la robot spirala pentru albuşuri cu cârligul pentru aluat) şi se mai adaugă făină până când aluatul e legat, omogen şi se desprinde de pereţii vasului. 


Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la odihnă în frigider minim 30 minute. Apoi se împarte aluatul în 3 porţii egale. Se ia pe rând fiecare porţie, se împarte la rândul ei în 3 părţi egale care se întind pe rând, cu merdeneaua (sucitorul), pe masa de lucru, în foaie cât mai subţire, de lungime egală cu 2xlăţimea tăvii şi late de 3-4 palme. 


Se pudrează atât masa cât şi suprafaţa foilor cu făină în timp ce se prelucrează, ca să nu se lipească. Pe măsură ce se întind foile, se aşază deoparte, unele peste altele, având între ele hârtie de copt.


Asamblare şi coacere Plăcinta cu mere
Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Tava se unge cu puţin ulei şi se pudrează cu făină.

Se aşază pe masa de lucru o foaie, se unge cu ulei. Peste ea se suprapune a doua foaie, se unge de asemenea cu ulei. Se suprapune a treia foaie, iar peste ea se întinde 1/3 din cantitatea de umplutură. Umplutura se întinde pe toată suprafaţa foii. 


Se rulează, se taie ruloul în două (se obţin două rulouri cât tava), se sigilează capetele (ca să nu curgă umplutura) şi se aşază în tavă, unul lângă altul. Se procedează la fel în continuare. Se vor obţine 6 rulouri, care se pun în tavă, unele lângă altele. Se ung cu puţin ulei şi se introduc în cuptor. 


Se coc până când se rumenesc frumos – aproximativ 40 minute, în funcţie de cuptor; daca este nevoie, la jumătatea timpului se întoarce tava.


 Când sunt gata, se scoate tava din cuptor. Se taie rulourile în bucăţi după poftă de mari :) şi se pudrează cu zahăr. Se consumă cu mare angajament. 


Note:
• Acest desert poate fi făcut şi de post, se înlocuieşte untul cu margarină sau cu puţin unt de cacao sau de cocos (sau nu se mai pune deloc), se renunţă la ouă şi se pune o lingură de oţet, pentru a lega aluatul şi a-l face elastic
• Cine nu are răbdare sau timp să întindă cele 9 foi subţiri, poate să împartă aluatul în două părţi egale pe care le întinde cât tava şi aşază toată umplutura uniform între ele. Atenţie, însă: pentru varianta de post a prăjiturii de mere, în aluat se pune margarină în loc de ulei, ca să frăgezească aluatul (uleiul îl întăreşte) iar cantitatea de apă se poate înjumătăţi cu apă minerală.
• Cantitatea de zahăr poate varia, în funcţie de gust şi de calitatea merelor (mai dulci sau mai acre)
• Şi cantitatea de făină variază, în funcţie de umiditate, nu se foloseşte chiar toată făina, dar e bine să avem pregătit 1 kg ca să fim siguri că ne ajunge
• Uleiul din compoziţia aluatului şi cel cu care se ung rulourile va face ca foile să fie crocante. Uleiul dintre foi le va face să nu se lipească unele de altele la copt, rezultând aspectul de foietaj. 

Chocolate & Vanilla Cake / Tort aniversar cu ciocolată şi vanilie

$
0
0






Tortul acesta minunat, l-am făcut pentru majoratul fetei mele celei mici. Şi-a dorit o combinaţie de ciocolată cu cremă de vanilie, aşa că am ales blatul umed de la Tortul cu ciocolată şi caramelşi Crema de vanilie clasică, în care am pus puţină gelatină, ca să mă asigur că şade bine între straturi şi nu se revarsă. Tortul l-am îmbrăcat în ganache de ciocolată, l-am decorat cu plăcuţe de ciocolată şi spărtură de ciocolată, iar aranjamentul floral e făcut tot de mine, din trandafiri naturali fixaţi pe un mic bulgăre din ciocolată plastică. 



Pe cât de minunat a fost tortul, pe atât de naşpa a fost vremea (întuneric, ploaie, urât-urât) şi nu am putut să fac fotografii mai clare, acesta rămâne regretul cu care va trebui să mă împac :)
  


Voi scrie lista de elemente din care este compus tortul şi în spatele fiecăruia pun linkul către reteta aferentă:

Pentru decor am folosit plăcuţe din ciocolată topită, întinsă pe hârtie de copt şi decupată în dreptunghiuri, iar deasupra am presărat spărtură de ciocolată.






Peanut Butter Stamped Cookies / Biscuiţi cu unt de arahide

$
0
0





Scroll down for english version

Biscuiţii imprimaţi sunt drăgălaşi, delicaţi şi impresionează. Ştampile se găsesc, eu am vreo zece modele, şi aceşti biscuiţi nu sunt greu de realizat. Trebuie ţinut cont să nu adăugăm afânători în reţetă (praf de copt sau bicarbonat), pentru că ei nu trebuie să-şi mărească volumul, altfel se alterează modelul imprimat. Cu unt, ies fragezi; oul leagă compoziţia şi potenţează gustul plăcut, vanilia e opţională şi poate fi înlocuită cu altă aromă preferată. Eu am adăugat unt de arahide, la dorinţa copiilor. Şi, desigur, nu uităm de zahăr şi făină. Se prepară simplu şi sunt delicioşi.      



Ingrediente
• 100 g unt moale
• 75 g zahăr pudră
• 1 ou
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 100 g unt de arahide
• 250 g făină albă

Preparare
Se mixează untul cremă cu zahărul. Se adaugă vanilia, untul de arahide, apoi oul şi se omogenizează. La sfârşit se încorporează făina. 


Se obţine un aluat sfărâmicios. Se adună bulgăre, se înfăşoară în folie alimentară şi se pune la frigider pentru cel puţin o oră.


Pe masa pudrată cu făină, se întinde aluatul în strat uniform de circa 3 mm grosime. Se imprimă cu ştampila, apoi se decupează discuri cu un decupător rotund. 


Se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. 


Se coc în cuptorul încins în prealabil, la 175 de grade Celsius – pentru 7-8 minute sau până când încep să se rumenească.

După ce s-au copt, se scot din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă.


ENGLISH

Stamped cookies are so sweet and impressive, everybody loves them. In these cookies I used peanut butter and they turned out tender and delicious.

Ingredients:
• 100 g soft butter
• 75 g powdered sugar
• 1 egg
• 1 teaspoon vanilla extract
• 100 g peanut butter
• 250 g cake flour

Directions:
Mix butter until creamy, then add in order, mixing well after each: sugar, vanilla, peanut butter, egg and finally flour, resulting a dough. Shape it into a ball and wrap it tightly in a plastic foil and let it set into a fridge for a minimum one hour.  

Preheat the oven at 175 Celsius. On the table dusted with flour, roll the dough into a 3 mm thick layer. Print with the stamp then cut discs with a circle cutter. Place the cookies in a tray lined with baking paper. Bake for about 7-8 minutes or until the cookies are golden brown. Let cool before serving.
















Barrel Shaped Cake / Tort Butoi

$
0
0









Barrel Shaped Cake / Tort (în formă de) Butoi

Bun e vinul ghiurghiuliu,
Cules toamna mai târziu,
Rubiniu şi lăcrimos,
Din butoiul pântecos.
Dar mai bun e-un tortuleţ,
Şi pe vară şi pe-ngheţ,
Şi pe brumă şi pe-omăt,
Că-l mănânc şi nu mă-mbăt :)




Tortul în formă de butoi a fost o provocare la care am lucrat cu spor şi entuziasm, pentru că a fost solicitat de dragul meu soţ :) Blatul şi crema sunt aceleaşi de la Tortul cu ciocolată şi caramelblat umed de ciocolată (în care am adăugat 2 linguri de whiskey şi o lingură rasă de cardamom măcinat) şi cremă de unt cu bezea elveţiană şi caramel. Să vă mai spun că a fost delicios? Nu vă mai spun :)  



Bun e tortul şi gustos
Dacă-l mânci cu om frumos
Dar de-l mânci cu om urât
Se opreşte tortu-n gât :)








Lavender Macarons / Macarons cu lavandă

$
0
0





Nişte bijuterii rafinate sunt macarons, o trataţie dulce demnă de orice eveniment, oricât de pretenţios ar fi, şi credeţi-mă că nu e nevoie de abilităţi speciale sau de vreun talent exceptional pentru a le prepara. Am nişte folii de silicon speciale pentru macarons, cumpărate de la un chioşc de ziare cu modica sumă de 3 lei şi vreau să vă arăt că sunt foarte bune, deşi există „părerologi” care afirmă contrariul. Dacă e ieftin nu înseamnă că nu e bun. Mie îmi sunt foarte comode aceste folii, pentru că nu mai trebuie să pierd timp cu desenatul cercurilor pe hârtia de copt şi în plus cerculeţul indentat ajută ca macarons să-şi păstreze forma, pentru că ţine compoziţia în spaţiul delimitat.


În ceea ce priveşte compoziţia, dacă folosiţi ulei esenţial de lavandă, aveţi grijă să fie din cel care poate fi ingerat – eu l-am cumpărat de la un magazin naturist şi scrie clar pe el că poate fi administrat intern. Florile proaspete de lavandă au aroma mult mai puternică şi probabil că nu ar mai fi fost nevoie de ulei esenţial. Eu am avut flori uscate de data aceasta.

Din compoziţia pe care o voi prezenta mai la vale, mi-au ieşit 48 de cochilii (24 macarons).

Ingrediente Macarons cu lavandă

► Pentru macarons:
• 160 g zahăr pudră
• 115 g făină de migdale
• 100 g albuşuri (3 albuşuri de la ouă de dimensiuni medii)
• un praf de sare
• 50 g zahăr fin
• un strop colorant alimentar violet (opţional)

► Pentru ganache de ciocolată:
• 170 g ciocolată albă
• 80 g smântână pentru frişcă (neîndulcită)
• 2 linguri flori uscate de lavandă
• 1 strop ulei esenţial de lavandă



Preparare Macarons cu lavandă

Tehnica de preparare pentru macarons şi câteva tipsuri le-am povestit aici.

Foliile de silicon le-am aşezat în tăvi.

Tip: Foliile de silicon trebuie să fie perfect curate şi uscate. Imediat după fiecare folosire, trebuie spălate cu atenţie, insistându-se în jurul cerculeţelor, să nu rămână resturi de bezea.

Zahărul pudră şi făina de migdale se amestecă bine şi se cern de 2-3 ori. Albuşurile (care trebuie să fie la temperatura camerei) se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul fin în 2-3 reprize şi se bate în continuare la viteză medie-mare până când se obţine o bezea care nu curge. În acest moment se adaugă colorantul (un vârf de scobitoare de colorant sub formă de gel sau un vârf mic de cuţit de colorant pudră) şi se mai mixează de câteva ori ca să se omogenizeze colorantul. Se adaugă în bezea amestecul uscat, în 2 tranşe, şi se încorporează cu o spatulă de silicon, având grijă să se omogenizeze dar să nu se amestece prea mult, pentru că se înmoaie compoziţia şi macarons nu vor mai forma faimosul picioruş. Aici găsiţi un videoclip în care se vede care trebuie sa fie consistenţa compoziţiei pentru macarons.

Se pune compoziţia într-o pungă de ornat prevăzută cu un dui rotund larg (1 cm) sau pur si simplu o pungă tăiată la un capăt şi se poşează în mijlocul fiecărui cerculeţ din folia de silicon (sau desenat pe hârtia de copt). Se loveşte tava de masă de câteva ori, ca să iasă bulele de aer. Dacă la poşare s-au format moţuri, acestea se nivelează uşor cu o spatulă sau cu coada unei linguriţe.


Macarons se lasă la odihnă până când suprafaţa lor devine uşor uscată, elastică la atingere dar nu se lipeşte de deget. În acest moment se pot introduce la copt. Cuptorul trebuie să fie încins şi setat la 120 de grade pe funcţia cu ventilaţie (sau aproape de minim, la cuptorul pe gaz). Eu pornesc cuptorul la scurt timp după ce pun tăvile cu macarons la odihnă. Dacă aerul e uscat, macarons se usucă repede (în circa 20 minute); dacă aerul e umed, poate să dureze şi o oră.


Cochiliile se coc pentru circa 15 minute, apoi se scot tăvile din cuptor şi foliile de silicon se trag pe o suprafaţă răcoroasă (cum ar fi un blat din granit, marmură sau piatră) şi se lasă să se răcească înainte de a desprinde cochiliile.


Pentru cremă, am încălzit smântâna cu florile de lavandă până aproape de fierbere şi am lăsat câteva minute să se infuzeze, apoi am strecurat smântâna ca să înlătur florile de lavandă. Am adăugat în smântână uleiul esenţial de lavandă, am omogenizat, am încălzit din nou până aproape de fierbere, apoi am turnat-o peste ciocolata ruptă în bucăţi mici. Am aşteptat 2-3 minute ca să se înmoaie ciocolata, apoi am amestecat cu un tel mic în formă de pară până când s-a topit toată ciocolata şi s-a omogenizat. 



Am pus compoziţia în frigider până când s-a răcit (cam 2 ore), apoi am mixat 1-2 minute cu un mixer de mână. Am obţinut astfel un ganache catifelat, pe care l-am pus intr-o pungă de ornat prevăzută cu un dui rotund larg (1 cm) şi am umplut macarons.





Puff Pastry Cones / Conuri din foietaj

$
0
0




Un dulce clasic, pe care îl ştim cu toţii din copilărie, sunt conurile din foietaj, cumătru bun cu cremşnitul, cu rulourile sau portofelele cu cremă de vanilie – toate sunt produse de patiserie care conţin aceleaşi ingrediente: aluat de foietaj şi cremă de vanilie. Combinaţia e delicioasă şi cuceritoare :)

Aluatul de foietaj poate fi cumpărat de-a gata sau, dacă timpul şi răbdarea ne sunt prieteni, poate fi preparat în casă. Eu am veşnic în congelator un pachet de foietaj, e colacul meu de salvare atunci când se anunţă musafiri în ultimul ceas şi trebuie să prepar un desert rapid şi elegant.

Crema de vanilie se prepară rapid, în 10-15 minute e gata cu tot cu perioada de pregătire şi măsurare a ingredientelor. Mai mult durează răcirea, dar dacă o punem în frigider, în 30 minute e tocmai bună de folosit.


Ingrediente conuri din foietaj cu cremă de vanilie
(pentru circa 12 buc)
• 500 g aluat foietaj
• 1 ou
• 1 lingură zahăr pudră pentru decor

Preparare conuri din foietaj cu cremă de vanilie
Aluatul de foietaj se lasă la dezgheţat la temperatura camerei, doar atât cât să poată fi despachetat fără să se rupă. Nu îl lăsaţi să se dezgheţe complet, pentru că se înmoaie şi devine foarte dificil de manevrat. Eu nu îl mai întind cu sucitorul. Patiserii francezi (creatorii acestui aluat) recomandă ca aluatul să fie doar despachetat şi utilizat ca atare. Dacă e întins prea mult, nu se mai coace atât de frumos în straturi, iese prea subţire şi sfărâmicios. Nici nu mai presar făină; fiind încă rece, se manevrează uşor, e în acelaşi timp şi solid şi maleabil. Se taie fâşii cu lăţimea de 1,5-2 cm care se înfăşoară în jurul formelor pregătite. 


Dacă nu avem forme speciale pentru conuri, putem improviza unele, din carton sau conuri de îngheţată îmbrăcate în folie de aluminiu. Conurile se aşează apoi în tava de aragaz tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut şi se coc timp de circa 20 minute, la 190 grade Celsius (până când se rumenesc frumos). 


După ce s-au copt, se lasă să se răcească, apoi se desprind de pe forme şi se umplu cu cremă. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr farin.    






Lego Cake / Tort LEGO

$
0
0







Ole Kirk Christiansen(1891–1958),un tâmplar din Danemarca, a început să facă jucării din lemn în anul 1932. În 1934, şi-a făcut o firmă pe care a denumit-o „Lego” – o derivaţie din sintagma „leg godt” care în daneză înseamnă „joacă bine”. Din 1947, firma Lego a început să producă jucării din plastic; iar din 1949 Ole Kirk Christiansen a preluat o idee a unei firme britanice (Kiddicraft) şi a creat jocul cu piese în formă de cărămizi care se îmbină, joc ce a câştigat treptat popularitate, la nivel naţional apoi mondial, astfel încât în februarie 2015 „Lego” a fost declarat cel mai puternic brand al lumii, detronând Ferrari.



Toţi copiii ştiu de jocul Lego. Şi eu am copilărit cu acest joc, şi cu multe alte jocuri conexe. Indiferent că piesele sunt din lemn, plastic sau metal, jocurile de tip Lego sunt fascinante pentru copii, de la cele mai fragede vârste şi până spre pubertate.



Un tort cu tematica lego nu pare foarte complicat. Dar cel pe care l-am făcut în weekend e special, pentru că porţiile sunt individualizate şi pentru că are o compoziţie deosebită. Fiecare cărămidă Lego constituie o porţie. Iar compoziţia este cea de la Oreo Dream Extreme Cheesecake



Apple Cake / Tort de mere

$
0
0






Tortul acesta clasic, pe care îl ştiu din vremuri imemoriale, a fost dintotdeauna unul dintre deserturile noastre favorite. Simplu, uşor, răcoros şi minunat de gustos, întruneşte ingrediente care fac casă bună împreună: pandişpan însiropat, fructe şi frişcă – un trio pe placul tuturor, copii şi adulţi.  Mama punea vişine din dulceaţă, mie îmi plac mai mult cele proaspete (sau congelate), gustul lor acrişor balansează perfect dulceaţa merelor caramelizate şi a pandişpanului, în plus, colorează merele într-un roşu frumos. Decorul poate fi îmbogăţit cu ciocolată rasă ori nucă, dar şi aşa simplu, doar cu frişcă, e extraordinar. Şi, oricâte experimente „cofetăreşti” am avut şansa să experimentez, am rămas fidelă tortului de mere şi în continuare mă fascinează aroma lui unică şi graţia „vintage” cu parfum de copilărie.   



Ingrediente Tort de mere
(pentru un tort cu diametrul de 20 cm)
Pentru bază
• 8 mere micuţe
• 2-3 linguri suc de lămâie proaspăt
• vişine congelate (sau proaspete sau din dulceaţă)
• 100 g unt tăiat în cuburi mici
• 1 ceaşcă zahăr tos
Pentru blat
• 4 ouă (albuşurile separate de gălbenuşuri)
• 4 linguri zahăr (cu vârf)
• 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
• 1 plic zahăr vanilat
• 3 linguri făină (cernută)
Pentru finisare şi decor
100 ml sirop din compot
• 300 g frişcă bătută şi îndulcită

Preparare Tort de mere
Merele se spală, se curăţă de coajă, se îndepărtează căsuţa sâmburilor şi golul rămas se umple cu vişine. Merele se aşază în forma de copt. Se stropesc cu suc de lămâie, apoi se presară cubuleţele de unt şi zahărul.  


Se introduce tava în cuptor, la 175 de grade Celsius, până când se înmoaie merele. Apoi se lasă să se răcească.


Între timp, se prepară blatul. Albuşurile se bat cu un praf de sare, se adaugă zahărul câte o lingură şi se bat în continuare până când se obţine o bezea tare. Gălbenuşurile se amestecă bine cu un praf de sare, coaja de lămâie şi zahărul vanilat, apoi se toarnă peste bezea şi se încorporează cu o spatulă. La sfârşit se adaugă făina, care se încorporează tot cu spatula, amestecând uşor de jos în sus. 


Aluatul se toarnă peste mere, se nivelează şi se introduce cu totul în cuptor, la 175 de grade, pentru circa 25 minute (sau până se rumeneşte uşor). 


Când e gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească complet şi apoi se răstoarnă pe un platou. 


Opţional, se însiropează cu sirop de zahăr sau cu sirop din compot. Se decorează cu frişcă.  







Purple Ombré Lavender Cake / Tort degrade cu lavandă

$
0
0









La ziua mea de nume (pentru că în buletinul meu scrie şi Mihaela :) )  mi-am dorit să pregătesc un tort indigo în degrade. Un tort simplu, cu blat umed şi cremă de unt cu bezea elveţiană. Am găsit reţeta de blat alb la Gretchen's Bakery (care o are din „Baking Ilustrated” – mi-ar plăcea să pun şi eu mâna pe cartea asta într-o zi :) ). Un lucru important, atunci când dorim să facem blat colorat (şi mai ales în nuanţe,l aşa cum am făcut eu pentru acest tort) este faptul că ne trebuie un blat alb – adică fără gălbenuşuri. Dacă dorim să însiropăm tortul, putem folosi reţeta de pandişpan alb. Eu nu am vrut să însiropez tortul şi atunci aveam nevoie de un blat umed (adică un blat care să conţină lapte şi grăsimi). Într-adevăr, blatul acesta e pufos, delicat, aerat şi cremos, şi se potriveşte foarte bine cu crema de unt cu bezea elveţiană.  

La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor de astăzi!




Ingrediente Tort degrade cu lavandă:

► Blat
Din ingredientele de mai jos ies 2 blaturi cu diametrul de 16 cm. Eu am pregătit de 3 ori această reţetă, ca să obţin 6 blaturi
• 175 g făină                           
• 5 g praf de copt                   
• un praf de sare                    
• 125 g unt moale                               
• 175 g zahăr pudră
• 2 linguri flori uscate de lavandă
• 100 g albuş de ou la temperatura camerei
• 125 ml lapte integral

► Crema:
• 125 g albuş de ou
• 200 g zahăr granulat
• 200 g unt cu 82% grăsime
• 1 linguriţă extract de vanilie


Preparare Tort degrade cu lavandă:

►Preparare blaturi:
Se pregătesc două forme de copt rotunde cu diametrul de 16 cm, care se ung cu unt şi se tapetează cu hârtie de copt. Cuptorul se încinge la 175 de grade Celsius.  
Laptele se dă în clocot, se adaugă florile de lavandă, se acoperă şi se lasă la infuzat până se răceşte. Apoi strecoară, se îndepărtează florile de lavandă şi laptele se amestecă cu albuşul de ou (se mixează uşor cu un tel, fără să se bată).
Făina se cerne împreună cu praful de copt şi sarea. Untul se freacă bine cu zahărul. Se adaugă 1/3 din amestecul uscat, se omogenizează, apoi se adaugă 1/2 din mixtura de lapte cu albuş, se mixează bine să se încorporeze. Urmează iar 1/3 din amestecul uscat, restul de lapte, iar la final se incorporează ultima treime din amestecul uscat. Compoziţia se împarte în două părţi egale. Se poate lăsa ca atare sau se poate colora (eu am colorat în nuanţe de indigo). 


Se introduc tăvile în cuptorul încins şi se coc pentru 15-20 minute. Când sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească apoi se scot blaturile din tăvi şi se pun pe un grătar.



►Preparare cremă:
Albuşurile împreună cu zahărul se pun într-un bol degresat şi uscat, la baie de aburi, amestecând încontinuu cu un tel până când se încălzesc albuşurile şi se dizolvă zahărul (cam 5 minute). Apoi se transferă în bolul unui mixer şi se mixează la viteză medie, până când ajung la temperatura camerei şi se obţine o bezea tare. Şe adaugă vanilia, apoi se încorporează untul câte puţin, mixând încontinuu. La final va rezulta o cremă mătăsoasă.  

Asamblare Tort în degrade cu lavandă

Se aşază blaturile unele peste altele, cu straturi de cremă între ele. 



Se îmbracă tortul în restul de cremă şi se nivelează. Se decorează după preferinţe.




Viewing all 62 articles
Browse latest View live